torsdag 30 april 2015

Mäta mönsterdjup

Hur vi mäter mönsterdjup på däckia. Det gör det mycket lättare att mäta och dessutom går det fort. Sommardäck måste ha minst mm mönsterdjup (mm för vinterdäck) i huvudmönstret (motsvarar de mittersta av slitbanans bredd) runt hela däckets omkrets.


Kontrollera alltid mönsterdjupet på flera ställen. Alla däck har dessutom mönsterdjupsvarnare .

Ska man mäta mönsterdjupet på däckena i mitten (huvudspåret) eller där det är som minst? Det är lag på att vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst mm och sommardäck mm. Bilprovningen kontrollerar att däcken har minst mm i mönsterdjup. Detta gäller däck till personbil, lätt lastbil. Stick in femkronan i mönsterdjupet på . Att veta vilket mönsterdjup dina däck har är viktigt av flera anledningar.


Dels så är det lag på att du måste ha ett visst.

Däckmönster - Mönster kan, beroende på struktur, ha olika funktioner. Lär dig mer om mönsterdjup och egenskaper för olika mönster. Vilket mönsterdjup måste jag ha för att få bilen godkänd vid besiktningen? På ett sommardäck räcker det med ett mynt på en euro: om stjärnorna på kanten syns bör man byta sina däck!


På ett vinterdäck kan man mäta mönsterdjup med en femkrona. Mellan femmans övre kant och överdelen på siffran fem är det millimeter. Vi avråder inte från denna meto men den saknar emellertid precision. I samband med poliskontroller erbjuds bilförare kontroll av däcken där man mäter bland annat mönsterdjup och lufttryck.


Resultaten sammanställs och läggs till grund för en undersökning som ger en bild av däckstatusen på svenska bilar. Nu kommer resultatet från förra årets mätning. Så hur mäter du Mönsterdjup ? För kunde vi alltid använda den gamla femkronan att mäta med. Idag när vi skriver detta har det kommit en ny så vi är inte säkra på om den nya fungerar längre.


Så antingen kan du komma in till våran bilverkstad i Kungsbacka. Eller så kan du köpa en mönsterdjupsmätare på . FRåN DäCKSPECiaLiSTERNaS RiKSFöRBuND.

ENLigT Lag SKa ett sommardäck ha minst mm mönsterdjup på det mest slitna stället. Mät mönsterdjupet med ett femkronorsmynt. Se upp så att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning i huvudmönstret på mm på personbilsdäck och mm på MC- däck. Det finns speciella mätstickor man kan använda, men man kan också mäta med en tumstock. Däcket får vara mer slitet än minsta tillåtna mönsterdjup på däckets . Däck mönsterdjup – mönsterdjup i däcken är enkelt att mäta och en billig livförsäkring.


När vinterdäckets mönsterdjup blir under 5mm blir däckets förmåga att leda undan väta, snö och slask på körbanan avsevärt sämre. Fortsätt läs… Man kan mäta på två olika sett det klassiska är att ta en femkrona och mäta enligt nedan. Märker du att det är större än 3mm så är du på den lugna sidan.


Mönsterdjup med femkrona. Du kan läsa mer om denna metod här. Andra sett att mäta mönsterdjup på sina däck är att köpa en mönstermätare som ser ut . Mönsterdjupet på ett däck mäter hur djupt mönstret är, hur mycket däcket är slitet.


Genom att mäta mönsterdjupet får man fram hur mycket slitage ett däck har, eller hur mycket mönster däcket har kvar. Dels är det viktigt att veta mönsterdjupet för sin egen säkerhetsskull, ett nedslitet däck med litet mönsterdjup har givetvis . Antingen kan du beställa en mönsterdjupsmätare från en däckhandlare för att få det exakta mönsterdjupet eller så kan du använda dig av en helt vanlig femkrona för att mäta om däcket är djupar eller lägre än de rekommenderade 3mm för sommardäck. Kom ihåg att mäta däckets mönsterdjup på flera ställen så att du är. Att mäta mönsterdjup är ingen raketforskning. Men det finns vissa regler beroende på vilket däck som mäts.


Vi ska reda ut hur ni mäter och vilka mått ni ska gå. M Sportfahrwerk II, Hej alla entusiaster. Hoppas det här var rätt forum att posta detta inlägg i (kanske hade funkat på bilvård också:) Jag hade tänkt att kolla upp mönsterdjupet på mina däck och använder mig av en digital skjutmått. Problemet är bara var man skall mäta för att få ett så bra . Antingen kommer du in till oss på Kumlagatan så hjälper vi dig.


Hur mäter jag mönsterdjup ? Annars kan du enkelt mäta hemma med en 5-krona. För vinterdäck krävs det ett mönsterdjup på mm och på sommardäck mm. För att få bra friktion och grepp på fuktig vägbana rekommenderas dock ett mönsterdjup på minst 3 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.