onsdag 22 april 2015

Naturlig ventilation stall

Det är teoretiskt möjligt att använda naturlig ventilation i de flesta stallar, men det saknas ibland lämplig utrustning. Kapaciteten hos anläggningar som bygger på skorstenseffekten beror i första hand på temperaturskillnader mellan stall - och uteluft samt på höjdskillnader mellan till- och frånluftsöppningar. För att kunna få ett bra stallklimat måste hela stallet få tillförsel av uteluft.


I ett stall med naturlig ventilation kan man bara ha luftintag i ytterväggarna. Byggnader med naturlig ventilation bör därför ligga fritt. Erforderliga ventilationsflöden.

Naturlig ventilation i ”varma” stallar. Om man har för avsikt att bygga om ett befintligt stall till häststall måste man. Grundprinciperna är de samma när man har naturlig ventilation. Skillnaden är att självdrag och vind är svagare än. När luften når fram till hästen skall hastigheten . En klimatkontrollerad byggnad måste vara sluten även om man har naturlig ventilation.


Foderbord med fast foderfördelare. Kalvnings och behandlings- boxar.

Genomgång till mjölknings- stall. Ständigt öppen port ger okontrollerad tillförsel . Hur många mätningar krävs för att få ett trovärdigt värde på luftflödet i ett stall med naturlig ventilation ? Hästens respirationssystem. I ett klimatreglerat stall strävar man efter att skapa termisk komfort för djuren genom att hålla lufttemperaturen på en jämn nivå oberoende av om det är kallt ute. Exempel på klimatreglerade stallar med reglerad naturlig ventilation (till vänster) respektive reglerad.


Webbenkätens allmänna del besva- rades av personer och den del som gällde kostnaderna av per- soner. Frågorna gällde nyttan av och nackdelarna med gardinväggar, de- ras funktion, användningssätt. STALLSYSTEM marknadsför produkter till Skandinavisk djurhållning. Bland våra kunder finns uppfödare av grisar, mjölkkor, köttdjur, höns , kycklingar, hästar, kalkoner samt djurparker och privata djurhållare.


Deras gemensamma önskan är att ha en driftsäker anläggning. Mycket ljus till djuren! Driftsäker utrustning till personalen!


Förhöjd nock med fasta vindavvisare samt fast eller reglerbar öppning. Denna nock dimensioneras i längd och bredd av oss i samråd med köparen för optimal ventilations och ljusfunktion beroende på husets utseende, konstruktion . Jag har också öppet ända upp. Det blir intag i ytterväggen i varje box och sen är det en glipa uppe i takåsen.

Så naturlig ventilation. Lite beroende på hur hög frånluftstrumma man kan ha skulle jag säga avgör om det är lämpligt med naturlig ventilation eller inte. I ett höghus (alltså ett stall med rejält tilltagen skulle) kan man ha naturlig ventilation. Kan man inte ha riktigt hög frånluftstrumma (vi talar alltså om ca tio meter från marknivå) . Vind och självdrag – naturens egna krafter är ett klokt val för att skapa ett bra stallklimat.


Våra lösningar för naturlig ventilation är väl anpassade för dagens professionella lantbruk. Din leverantör till det professionella lantbruket rotageagri. Om du har ett modernt stall har du därför antagligen installerat golvvärme för att kunna styra golvtemperaturen, men det är inte många som har någon fungerande styrning av golvtemperaturen.


Långsidesväggarna fungerar som luftintag eller luftutsläpp beroende på vindriktningen. För korrekt ventilation måste sidoväggarna vara öppna: helt öppna på sommaren, delvis öppna på senhösten och tidiga våren, och något öppna på vintern. En del i planeringen av en naturlig ventilationslösning är därför att utrusta. Bygger du ett väderskyddande stall är naturlig ventilation den vanligaste typen. Här är det yttre vind och självdragseffekten som styr ventileringen.


Självdragstrumma eller öppen nock är två alternativ. Att tänka på vid naturlig ventilation är att det krävs större luftöppningar för att tillräckligt flöde ska uppnås. I detta arbete så undersöks olika ventilationssystem av typen naturlig ventilation som idag är monterade på fem olika stall. Temperatur och relativ fuktighet mäts i stallet med utplacerade givare och observationer kring hur luften rör sig inne i stallet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.