torsdag 29 september 2016

Anställningsavtal utan kollektivavtal

Enklast är att du och din arbetsgivare gör en hänvisning i anställningsavtalet till gällande avtal för branschen. Exempel på hänvisningstext: I övrigt tillämpas vid varje tidpunkt gällande avtal . Mall för individuellt anställningsavtal på företag som saknar kollektivavtal. Ungefär så här kan ett individuellt anställningsavtal på företag utan kollektivavtal se ut för att de viktigaste punkterna som regleras i ett kollektivavtal ska finnas med.


Mellan företaget (namn och organisationsnummer) nedan kallat XX- företaget och.

För anställningen gäller. Arbetsplats …………………………………. I ditt anställningsavtal finns viktiga anställningsvillkor och regler för till exempel tillträdesdag, arbetsuppgifter, lön, arbetsti anställningsform, semester, uppsägning och vilket.


På arbetsplatser utan kollektivavtal får en arbetsgivare besluta om och genomföra stora förändringar utan att ens informera personalen i förväg. Ladda ner mall för anställningsavtal (PDF). Obs: Vår blankett för anställningsavtal fungerar även för dig utan kollektivavtal.


Du lämnar helt enkelt detta fält tomt i mallen innan utskrift.

Tänk också på att ladda ner . Det kan vara lämpligt att informera om villkor för försäkringar, exempelvis avtalsförsäkringar eller (för företag utan kollektivavtal ) egna försäkringslösningar. I dagligt tal förkommer begrepp som projektanställning och timanställning. Detta är inte tillåtna anställningsformer som kan därför inte användas i ett anställningsavtal utan uttryckligt stöd i kollektivavtal. Lön hos ett företag utan kollektivavtal.


FRÅGA Jag jobbar för ett företag som har sitt huvudkontor i London, UK, men har en separat svensk dotterbolag. Vi har inget kollektivavtal. Alla mina kollegor som blev anställd efter mig, får ett högre lön. Finns det nåt som jag kan göra för att få samma . Att ta anställning hos en avtalslös arbetsgivare kan vara förenat med betydande risker. Man måste då själv försäkra sig om att det egna anställningsavtalet tar om hand alla frågor som normalt regleras via kollektivavtalet, inte minst pensionsvillkor och försäkringar.


Det vanligaste är att tjänstepension i dessa fall regleras i en polcy, nackdelen med det är att . Anställningsavtal - en checklista. Följande punkter bör finnas med i ett anställningsavtal. Vem är arbetsgivare och vem är arbetstagare?


Ange fullständiga namn, organisations- och personnummer, adress och kontaktuppgifter.

När börjar anställningen? Annars regleras dina anställningsvillkor bara av lagarna. Utan det kan du komma i kläm om du hamnar i tvist med din . Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det viktigare att du har ett skriftligt anställningsavtal.


Den säkerheten finns inte alltid utan kollektivavtal. Du kanske har ett anställningsavtal där det står att arbetsgivaren följer reglerna i ett visst kollektivavtal. Det är en bindande överenskommelse och ska följas. Men kolla då att premierna för pensionen verkligen betalas och att alla försäkringar tecknats.


Om arbetsgivaren inte har tecknat. Det kan till exempel vara villkor om olika ersättningar, arbetstider och semester. Om kollektivavtalet tillåter, kan man komma överens om villkor som är bättre för den anställda än de som följer av kollektivavtalet.


Tacka inte ja till nya jobbet utan att först kolla anställningsavtalet. Andra förmåner, rättigheter och försäkringar följer med på köpet. Det finns inget som säger att ett företag är skumt bara för att det inte finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Men då är det bra att vara extra noggrann med detaljerna i . Av kollektivavtalen framgår om det går att avtala om annat i enskilt anställningsavtal. Din arbetsgivare har en skyldighet att informera dig om de har ett kollektivavtal och i så fall vilket.


Det ska stå i ditt anställningsavtal. På så sätt vet du vad som gäller i din anställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.