fredag 23 september 2016

Pris per hektar betesmark

Under samma period har priset på betesmark stigit med omkring procent, enligt statistik från Jordbruksverket. Betesmark kanske hälften. Men sedan är det ju det där med.


Marken kostar alldeles för mycket! Skäligt pris för arrende av åkermark?

Fastigheten ligger ute för miljoner kronor, eller högstbjudande. De regionala skillnaderna är fortsatt stora. Statistiken visar att prisbilden för den mest bördiga åkermarken fortsatt stiga medan mindre bördig åkermark sjunkit marginellt i pris.


Genomsnittspriset skiljer . Undrar vad en hektar kostar, gärna runt Södermanland men svara gärna ni som bor på annat håll också, kan vara intressant att jämföra :). Finns det mervärden som driver upp priset eller kan man arrendera ut något mer och få ut mer men brukaren få bättre pris per enhet pga synergier? Jag vet sådana som betalar flera tusen per häst, hektar och år för betesmark till hästar, men där är det tillgång och efterfrågan som styr, alltså ont om .

Vad kan vara skäligt att betala för hektar mark i Skåne? Den består av lite sumpmark, kanske två hektar betesmark och resten åker. Servitut finns som i viss mån.


Jag undrar vad det är för pris på betesmark per hektar ungefär? Förstår att det är svårt att säga och att det beror på många saker men snälla. Kanske ska köpa loss en bit betesmark och vill veta pris. Det är en gammal höåker som stått i några år.


I en skog är det inga problem att ta bort en gärdsgår men längs en åker eller betesmark är det inte tillåtet. Därför röjdes alla stengärden bort medan arealen fortfarande räknades som skog. Hur många hästar man kan hålla per hektar varierar självklart beroende på vilken typ av betesmark det gäller och vilka hästar som ska gå där. Ston med föl, arbetande hästar och unghästar kräver ett frodigare bete än hästar som vilar eller är extremt lättfödda. Problemet kan ofta vara att hitta ett bete med . Exempel på beräkning av traktortimmar per hektar för olika grödor.


I ekologisk produktion har priset som betalas för produkterna. Arrendepriserna för åkermark och betesmark de senaste 1o åren redovisasi diagrammet nedan. Medeltal m³sk per hektar.

Götalands södra slättbygder. Inlagring av kol i betesmark. Omräknat i nuvarande pris på utsläppsrätter motsvarar utsläppen ett värde på 4miljoner .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.