onsdag 28 september 2016

Stormaktstiden del 1

Början på Sveriges stormakt med bl. Gustav II Adolf och drottning Kristina. Förenklad genomgång (12:min) för mellanstadiet där läraren Johanna Rexgård berättar stormaktstidens första del. Medix Produktion är ett produktionsbolag som gör utbildningsprogram för skolor och TV.


På sajten hittar du vårt utbud av fängslande och pedagogiska program om vetenskap, historia och samhällsfrågor.

Stormaktstiden – Del – En översikt – Från uppgång till fall. Hur kunde det komma sig att det lilla landet Sverige blev. Svält, fattigdom och döden var en ständig följeslagare under stormaktstiden.


Kungar dog, barn besteg tronen och adelsmän styrde i. Namnet kommer av att Sverige under denna period erövrade och upprätthöll en stormaktsställning i Europa. Kuriren besöker en krog och börjar samtala med krögaren. De två talar om vad som har hänt under kungens regering - varför kungen förde alla krig, hur soldaterna upplevde fältkriget, .

Reformationstiden, ( del ), Stockholm. Frihetstiden, ( del 3), Stockholm. Medicinsk terminologi, Nordiska Bokhandelns Förlag, Stockholm.


Lindstedt Cronberg, Marie . Det var militärt starkt och hade ett stort område. En stor del av allt land runt Östersjön var svenskt. Sverige var på den här tiden det nuvarande Sverige och Finlan alltså ett stort land i sig, men rätt fattigt . Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. När, under vilka veckor?


Frågeställning och följdfrågor. Vilka stora förändringar skedde i Sverige under Vasatiden? Vad var orsaken till dessa förändringar? Vilka konsekvenser fick dessa förändringar? Hur kommer det sig att Vasa möttes av flera . En människa kan bli hundra.


Vikingatiden är bara tio långa liv bort.

Det här är en historia om de tio. Texten är svår, så be om hjälp om du inte förstår. Material: Reduktionen, s. Vilka var Vallonerna och vilken betydelse hade dom för Sveriges ekonomi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.