måndag 22 januari 2018

Bygga koja i träd

Saknar du kraftiga träd i trädgården, men har en vilja att bygga en koja ? Med en stadig stomme kommer du långt och kan bygga lika fint som på bilden nedan. Sköna hem är en inspirationskälla för heminredning med mängder av inspirationsgallerier. Vi ska bygga en trädkoja med snedtak som lutar 60°.


Du kan bygga den här trädkojan med ram av samma virke som du använde tidigare.

Vi byggde vår koja när Elliot var i sjuårsåldern, och han ville absolut att den skulle ha en rutschkana. Innan du börjar bygga måste du hitta en bra plats i ett lämpligt träd – inte för högt, inte för lågt. Vill du bygga en koja i två våningar bygger du ytterligare en fyrkant, och ovanpå den ett tak. Annars är du ju ett hus byggt runt ett träd. En trädkoja måste väl sitta fast i trädet?


Ett problem med en koja fäst runt ett enda träd (eller en smal stödyta) är ju vridmomentet om alla står i ena hörnet (den så kallade hävstångseffekten). En koja uppe i trädet är en fint tillskott i varje trädgård med lekande barn. Och den är lätt att bygga själv.

Det var det enda vi pratade om, Patrik Hörberg och jag. I ett träd intill huset fanns en enkel trädkoja, en plattform en bit upp i ett träd där Mikael gärna låg och funderade. Jag försökte gömma mig där i stället för att klippa gräset. Låg och funderade över hur man skulle kunna förbättra konstruktionen, kanske bygga på en till våning, berättar han. Okej, så här ligger det till.


Svårt att beskriva storlek men vi ska kunna vara där, grilla och ha det allmänt gött helt enkelt. Tanken är att använda fyra träd att bygga i mellan från börjar och . Hjälp med att bygga koja ! Att bygga en koja är en av sommarens höjdpunkter. Eldstaden bör kanske utebli, men med mjuka kuddar, en handvevad radio och någon slags lampa fixar du myset för mörka sommarkvällar. Börja med att leta upp ett lämpligt träd där grunden kan ligga stadigt mot grenarna. Stommen anpassas efter trädets grovlek.


Längden på konsolerna kan variera beroende på hur högt man vill att kojan skall komma. Om kojan placeras högre än 140cm bör stommens material vara lite grövre. För denhär storleken av koja har jag valt att bygga grunden till kojan av fyra konsoler.


Tre-Söner- Bygga - Koja.

Så jag frågade om DE ville bygga en trädkoja och alla tre ville det men bara om jag hjälpte dem och jag ville ju också göra nåt så. Ovan ser ni en idyllisk. Jag fick två träd att spika i, de skulle ändå fällas ut på isen senare och farsan sa att han kunde kapa av dem över kojan så. Cornbury Park i Englan fick en gammal lekstuga överge sina delar för att istället bli en härlig koja för de små.


När RVM Construction Inc. Familjen funderade på hur de skulle kunna bygga. Man kan väl inte kalla vad som helst för koja. Nu kommer jag ner, sa Mamma Mu glatt.


Men om den är klar ska du väl vara i den! Då skulle det till slut sitta en koja i . Denna artikel har jättebra tips på hur man kan börja med att bygga koja med barnen. Kom ihåg att såvida du inte äger marken du bygger på så måste byggnaden . En idé är att ställa huset på stolpar och bygga runt träden, då sparar du träden. Om du sågar av trädet (kanske du inte hade planerat?) så är det ju avsågat sen. Jag tycker det är roligare om det får leva vidare över huset och då blir det ju en lummig trädkoja snarare än en koja ovanpå ett avsågat träd.


Den visarbland annatattbarn som klättrar i träd får förbättrad motorik, ökad koncentrationsförmåga och att deras sammarbetsförmåga förbättras. Om manharsvårt för att klättra ned från sitt favoritklätterträd kan man bygga en koja i det. Detären konstatt bygga en trädkoja utan att skada trädeteller träden. Skogen betyder mycket för många människor i landet.


Trädskiktet är det skikt som tydligast karaktäriserar en skog. Tall och gran är våra vanligaste trädslag, men totalt finns inte mindre än olika trädarter i den svenska skogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.