torsdag 18 januari 2018

Vad betyder begreppen normer och värderingar

Normer är ett begrepp som kan förklaras som oskrivna regler som människorna bör leva och bete sig efter. Andra normer är förväntningarna på hur vi ska bete oss, se ut och vara. De allra flesta normer tar vi så mycket för givet att vi inte tänker på att dem finns – förrän vi plötsligt konfronteras med dem.


Värderingar Våra värderingar beskriver vad vi är och vad vi vill vara. De återspeglar hur vi ska agera både .

Normer och värderingar binder samman människor inom olika kulturer eller gemenskaper. KD: Så styr normer och värderingar samhället. I vår studie är centrala begrepp normer , värderingar , samverkan, uppfostran och fostran.


Vid brott mot sådana normer är det , i Sverige, vanligt att hänvisa till en gemensam värdering om jämställdhet. Spelteoretisk analys av. MISSBRUK, innebär en risk för att utsättas för fysiska och psykiska skador. I alla samhällen och i de flesta situationer finns regler för och förväntningar på vad som är tillåtet och inte tillåtet.


Dessa regler och förväntningar styr vilka egenskaper, beteenden och värderingar en person förväntas ha för att accepteras och bekräftas.

Dessa uttalade eller outtalade regler och . Hur kan vi vitalisera våra sociala relationer och utifrån vilka ståndpunkter ( normer , värderingar och ideal)? Hur bör man bemöta problemet? Vad bör man göra när man känner sig utanför? Sen finns det ju även rättsliga normer och då handlar det ju mer om lagar. Vad är rätt och fel att göra, gör det någon skillnad om man har gjort en dålig sak för att hjälpa andra?


Kultur - när människor tänker på ordet kultur så pratar dom ofta om konst, musik och litteratur men det kan också handla om en annan slags kultur som finns hos oss i samhället nämligen våra normer och värderingar. Kulturens inre - vad vi i samhället tycker och tänker om olika saker. Det faktum att man har en roll i en grupp betyder dock inte att man har samma roll i alla grupper utan man kanske är tystlåten tillsammans med vissa personer och mer pratglad med andra. Begreppet roll innefattar alla förväntningar som ställs på dig. Om man tar lärarrollen som exempel så vet vi alla vad en . Det finns alltid normer och värderingar som styr ett arbete och nu ska vi titta närmare på vad som har styrt vård och omsorg förr och vilka ideal vi har idag.


I detta kapitel får du lära. Att arbeta med vår omvårdnad och omsorg Ordet vård betyder sköta om, bry sig om, vårda och ansvara. Lika många, procent, förknippar svenska värderingar med att följa svenska normer , traditioner, regler och att tala det svenska språket.


Vad är kultur - eller man kan lika gärna fråga vad sk värderingar är.

Kultur är inte bara handlingar, det är också sk värderingar , hur man ser på eller behandlar folk utanför och innanför den egna gruppen, eller dem som bryter normerna som gruppen kräver att alla ska ställa upp på. Såväl normer som värderingar är en del av gruppens kultur. Sociala normer faller tillbaka på underliggande värderingar. Alla står bakom begrepp som ”allas lika värde” och ”jämställdhet” – men begreppen har olika innebörd i olika kulturer. Om vi accepterar det självklara, att det finns kulturella skillnader, normer och värderingar beroende på var i världen man kommer ifrån, så kan vi komma över det obekväma och ta ett . Känslanär alltså en brabörjannärvivill finnasvar ietiska frågor.


Nyckelbegrepp Vad är då normer , . Attityder och värderingar i lärarutbildningen ur ett studentperspektiv. Attitudes and Values in School of Teacher. Education from a Student Perspective.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.