onsdag 17 januari 2018

Lövträd arter

Våra inhemska lövträdsarter kan delas in i ädellövträd och ordinära lövträd. Det finns också flera införda lövträdssorter. Den som satsar på löv har ett tiotal arter att välja mellan. Talesättet ”Man ser inte skogen för bara träd” används för att beskriva problemet med att det kan vara svårt att se helheten när detaljerna är många. Bokstavligen är det snarast tvärtom idag.


De flesta ser inte träden för bara skog.

Kan du skilja på vårtbjörk och glasbjörk, gråal och klibbal, rönn och ask, . På flygfotografier kan man tydligt utskilja ädellöv från övriga lövträd , då kronstorleken på ädellöv är större än triviallöv och inte har hopflytande kronor som sumpskogens lövträd. Med hjälp av IR-färgfotografier kan man även avgöra ståndorten och få en ledtråd om vilka träd det är man ser. Ask växer gärna där det är mycket . Lista_över_svenska_träd_och_bus.


Skogen spelar en viktig roll för klimatet, den biologiska mångfalden, för rekreation och skogsbruk. Sveriges landyta är täckt av skog. På våren slår nya blad ut.

Men en lövskog kan även . Kardinalen, uppkallad efter sin livliga röda fjäderdräkt, är en vanlig sångfågel arter som finns i den nordamerikanska lövskog. Till skillnad från många andra songbird arter , som flyttar till varmare klimat under vintern, kardinalen uthärdar vinterkylan, att upprätthålla sig självt genom att föda på marken, ibland i grupp, . I Skogskunskap (tidigare kallat Kunskap Direkt) finns beskrivningar av de ädla lövträden samt björk, al och asp. Dessutom finns praktiska råd om skötsel av trädslagen.


Skogskunskap produceras och förvaltas av Skogforsk, men avsnitten om ädellövskog är framtagna i nära samarbete med forskare vid . Vilka faktorer begränsar generellt olika arter av lövträd ? Ett mindre antal finns i hela landet som till exempel asp, vårtbjörk och glasbjörk. Dessa blandskogar uppvisar karaktärsdrag som har medfört att de här redovisas som särskilda typer. Förekomsten av övergångstyper till odlingslandskapets . Lövträd kan ge hög och värdefull . För att kompensera ett varmare sommarklimat ska antalet träd och buskar i stadens centrala delar öka.


Runt Linnéasjön ska en del barrträd tas bort för att gynna lövträdsarter. Vid nyplantering ska ädellövträd av olika arter användas för att minska risken för att stora trädbestånd skadas i samband med ett förändrat klimat. Resultaten visar att en stor poten- tial för lövträd , även för ek, finns i det brukade barrskogslandskapet, där fyra arter förökar sig effektivt genom naturlig föryngring under nuvarande skogsbruksformer.


Två av dem sprider lätt sina frön med vinden (björk, sälg) medan två är djurspridda (ek, rönn). De skuggtoleranta lövträden .

Ett skogsbruk som anpassas till klimatförändringarna kan exempelvis gynna andra arter än de som dominerar i dagens svenska skogsbruk. Enligt vad som framkom i KSLA:s litteraturgenomgång kan ett varmare klimat göra att fler inhemska lövträdsarter och exotiska barrträdsarter blir mer intressanta för det svenska . Artrikedomen i ädellövlundar är mycket mångfaldig och ovanlig i Finland. De ädla lövträden representerar redan i sig sällsynta sydliga arter. Almen och vresalmen är fridlysta och har klassificerats som sårbara. Trädbeståndet i en ädellövdunge i naturtillstånd är artrikt och träden är av olika ålder: från . Krontätheten hos olika lövträdarter i avlövat tillstånd : en studie av trädkronors genomsläpplighet av solljus under vintern.


Många arter är helt och hållet beroende av våra lövträd för sin överlevnad. Arter som förr var vanliga i stora delar av skogslandskapet finns idag bara i lövrikare områden då andelen lövträd har minskat. Både på asp, sälg och björk lever många arter varav flera idag är sällsynta. Sälgen är också speciell eftersom den . Nyetablerad skog av både barr- och lövträdsarter har redan dokumenterats ovanför tidigare trädgränser i de svenska fjällen.


Balansen mellan fjällens viktigaste trädarter, fjällbjörk, gran och tall bedöms ändras radikalt i varmare klimat. Ett tunnare och mindre varaktigt snötäcke leder till en allmän upptorkning av fjällmarken, .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.