onsdag 17 januari 2018

Hur styr media samhället

Vad innebär egentligen massmedia och hur blir vi påverkade av det? Detta är ett kort smakprov från boken “Påverkan och manipulation”, om hur medierna kan styra vad vi tänker på. En av de viktigaste och mest utforskade teorierna om massmediernas makt är den så kallade dagordningsteorin (agenda -setting).


Mer än 4studier har publicerats kring teorin och sambandet som den visar är . Så ja, det är sant att media styr agendan, men nej, det betyder inte att de har makten.

Vår uppgift, hur underligt det än kan tyckas, verkar vara att sitta hemma och se programmet och bli sura på politikerna för att de inte tvingar oss till ännu större hjärte- och plånboksöppningar. Var kritisk mot nyheten. Men det är nästan omöjligt att en nyhet är objektiv, för den som förmedlar nyheten har oftast redan tagit ställning.


Målgrupp: Högstadiet, Gymnasiet. Vad betyder yttrande- och tryckfriheten för demokratin? Syftet med den här uppgiften är att eleverna skall få kunskap om hur viktig yttrande- och tryckfriheten är i ett demokratiskt samhälle , och att det är dessa demokratiska rättigheter som undertrycks i en diktatur.


Om hur vi påverkas av reklam och medierna som idag upptar en stor del av våra liv.

Flera tidningar tvingades gå i konkurs och lades ner. Anledningen var ökad konkurrens med andra tidningar, radio och så småningom TV. Hur kommer det sig att de har den makt de har? Vad finns det för konsekvenser med makten media har i vårt samhälle ? Medias makt i samhället är den äkta makten. De styr befolkningen genom att de styr den information som befolkningen får.


Om media tycker att bidragsbedrägerier är något som man ska. Utgör massmedia ett direkt hot mot demokratin? I dagens Sverige kan media väl främst beskrivas som folket, allmänhetens vapen och forum, med enorma möjligheter att ifrågasätta och granska makthavarna.


I andra länder och politiska system kan medias funktion . I denna artikel ska jag diskutera media och dess roll i samhället utifrån två motsatta perspektiv, dels det ovan beskrivna där media utgör en maktfaktor samt dels ett alternativt perspektiv där media ej kan anses inneha detta. Under temat tolkningsgemenskap och konflikt söker Pollack besvara frågan hur media påverkar. När Lina vaknar på morgonen brukar hon kolla nyheterna på mobilen, för att få reda på vad som hänt under natten. Hennes mamma brukar läsa morgontidningen.


Medan hennes pappa tycker bättre om att lyssna på nyheterna på radion.

Linas lillebror Leon, är inte intresserad av nyheter. Men massmedia rapporterar inte vad som är viktigt för folket att få reda på utan vad massmedia vill att folket ska få veta. Många människor i vårt avlånga land har TV och genom detta styr media vad som är viktigast på dagordningen. Media tjänar inte på ett samhälle där det finns låg brottslighet.


Jag tror att vi lever i en tid som är ohyggligt fixerad vid person och det styrs av media utifrån dramaturgin, löpsedeln, 30-sekundersinslaget, det tillspetsade, personkonflikten. Aldrig bakgrun aldrig sak utan det är personen och kan man få till stånd någon slags konflikt omkring hur någon människa ser ut, eller påstås ha . Betyder att de som styr i ett land i förväg granskar och kontrollerar det som sägs i bl. I dagens moderna samhälle har massmedier en stor roll för oss alla och deras inverkan i vårt dagliga liv är mycket stark.


De negativa sidorna är däremot att massmedier styr. Riksdagen, regeringen, myndigheter och kommuner är exempel på offentliga aktörer i samhället. Det finns många offentliga organ i Sverige. Petersen tar i sin artikel Hvad er Mediesociologi?


Ett aktuellt exempel på detta är de privata . Den sortens censur, när en myndighet förhandsgranskar texter och inlägg i media , är förbjuden i svensk grundlag. Många odemokratiska länder har lagar som förbjuder censur, men utövar ändå hot och våld mot journalister som är kritiska mot hur landet styrs. Massmedia När Lina vaknar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.