torsdag 25 januari 2018

Däggdjur i världen

Däggdjur (Mammalia) är en klass inom ryggradsdjuren. Världens vanligaste djur. Vi har alla hört talas om de mängder av djurarter som är hotade - tigern, pandan, blåvalen.


Nya beräkningar de senaste åren har avslöjat vilka dessa är. När det gäller stora däggdjur toppas listan av – Bambi! Artlista: Alla däggdjur i Östafrika.

Levnadssätten varierar, vissa arter är nattaktiva andra är aktiva på dagen. Människans jakt och hennes globala omvandlingar av världens miljöer utgör, och har utgjort, ett mycket stort hot mot däggdjurens framtid. I ett historiskt perspektiv finner man att däggdjuren visar påfallande koncentrerat utdöende under vissa tidsintervall. Försvinnandet skylls ibland på klimatförändringar . Sajten List Dose har listat världens mest utrotningshotade djur och samtliga krakar är alltså farligt nära att totalt försvinna från vår planet.


Arten anses vara den mest utrotningshotade av alla marina däggdjur. För inte så länge sedan trodde man att människan var det däggdjur som levde längst. För att få torrt på fötterna gjorde forskarna en uppskattning av grupper där de flesta existerande arter redan är kända och beskriva: däggdjur , fåglar och några till.


Det visade sig att deras uppskattning låg mycket nära det verkliga antalet.

Metoden tycks alltså fungera, och forskarna har applicerat den på alla . Om elefanterna ser trötta ut kan det råka vara så att de inte fått en blund i ögonen på två dygn vilket inte är helt ovanligt i det vilda. Afrikas stora kattdjur: Lejon. Det konstaterar Internationella Naturvårdsunionen, IUCN, i sin senaste sammanställning av rödlistade arter som presenterades idag. Flera däggdjur är nära utrotning, bland andra Cross river- gorillan, sumatratigern och flera arter trädkängurur.


En liten andel av dem är marina däggdjur som har anpassats till ett liv i vatten. Det är framför allt valar och sälar. I svenska vatten finns fyra arter av marina däggdjur som hör till vår marina fauna. Tumlare, gråsäl, knubbsäl och vikarsäl . Förr i tiden sa man dägga i stället för dia och det är därifrån ordet däggdjur kommer.


En annan sak som är typisk för däggdjuren är att kroppen är mer eller mindre täckt av hår. Det finns olika däggdjur i Sverige. Sveriges största är älgen, ca 5kg medan världens största är blåvalen på 150 . Valar är planetens största djur.


De är inte bara statistiskt mer sällsynta i devonberg än i yngre berg. De förekommer bokstavligt talat aldrig i berg som har uppkommit före en viss tidpunkt. Men så hade det inte behövt vara.


Det var länge sedan det fanns så många stora däggdjur i Sverige som nu, det visar en kommande bok.

Och för den nyfikna är möjligheten att få se ett vilt. För länge, länge, sedan fanns en hel del olika slags snabeldjur. Mammutar och små dvärgelefanter, till exempel. Elefanten är den enda sortens snabeldjur som har överlevt. Men de har alla dött ut nu.


De kan bli upp till fyra meter höga och väga . Elefanterna är de största landlevande däggdjuren i världen. I Sverige finns arter, som alla lever på insekter. Fladdermöss förekommer i hela landet, åtminstone upp till polcirkeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.