onsdag 24 januari 2018

Hemma från jobbet sjuk

Vad är din gräns för att du ska känna att det är befogat att du stannar hemma från jobbet ? Får man vara hemma sjuk från jobbet ? Du är sjuk och kan inte gå till jobbet. Det är nog en fråga många har ställt sig. När får man egentligen sjukanmäla sig från jobbet ?

I Sverige kan du få sjuklön om du är för sjuk för att gå till jobbet. Det regleras i Sjuklönelagen. I regel är det så att din arbetsgivare betalar procent av din lön i upp . Det kan vara svårt att avgöra om man kan arbeta eller inte när man är förkyld. Här reder experterna ut hur du kan avgöra om du kan jobba eller bör stanna hemma. Med både förkylningar och influensor som lurar runt hörnet tvingas snuviga, hostiga och febriga anställda att göra ett val – att gå till sjuk till jobbet , eller stanna hemma och förvisso bli bättre, men samtidigt stressa över högen av jobb som hinner samlas ihop under några dagars frånvaro.


Känner du dig lite hängig i dag eller bara snuvig, men du går till jobbet ändå? Så här säger experterna.

Förkylningstiderna är snart inne i sin högsäsong och var och varannan svensk går omkring och är snuvig och hostar. Många kommer få feber och influe. Prata i arbetslaget om vilken förståelse det finns för att man är hemma när man är sjuk – och vad ni tycker om att kolleger kommer till jobbet trots sjukdom och riskerar att smitta andra. Om det finns en kultur på arbetsplatsen där medarbetare kommer till jobbet fast de är sjuka , diskutera det med varandra. När du är sjuk kan du inte prestera till max.


Du kostar företaget pengar i minskad produktivitet och riskerar att göra klantiga misstag. Stannade du hemma från jobbet i dag för att du mådde dåligt? Var det för att du kräktes eller kanske för att du kände dig utmattad mentalt?


I Chefs undersökning om att ”sjobba” – jobba fastän man är sjuk – tycker hälften inte att de kan vara hemma sjuka lika mycket som sina medarbetare. Hur ska man egentligen navigera i gråzonen av jobb , sjobb, vabb och vobb? Du vaknar en morgon och ditt barn är sjukt.


Du vill inte att barnet skall gå till skolan, inte heller att hen ska vara hemma själv. Då anmäler du vård av barn. När jag vaknar och min hund är sjuk , så dålig att den inte kan vara själv eller hos någon bekant, då får jag ta ut semesterdagar.


De få dagar jag har per . Hem-baserade företag och sysselsättning fungerar också mycket lukrativa och mer Hemma Från Jobbet Sjuk provision per åtgärd eller per timme.

Förkylningen drar ut på tiden och man riskerar att smitta sina kollegor. Förkylningar som orsakas av virus går inte att bota med antibiotika. Det enda man kan göra är att vila så mycket som möjligt samtidigt som man lindrar förkylningens symtom. Men när är man så sjuk att man bör stanna hemma från jobbet ? Jobba eller inte jobba vid förkylning. Jag måste vara hemma från jobbet idag för jag har ångest”.


Hur många ringer och säger det? Och hur skulle reaktionerna bli? I vårt samhälle upplevs psykisk ohälsa ofta som något skamligt.


Men också som något som man kan välja att inte låta sig påverkas av. I alla fall så länge som man inte är så sjuk att . Ska man stanna hemma från jobbet om man är förkyld? Tommy stannar aldrig hemma från jobbet när han är sjuk.


Kollegorna ser med skräck på hur virus och bacillusker surrar runt honom. Att ”sjobba”, alltså att gå till jobbet fast man är sjuk , är vanligast bland kvinnor och i kvinnodominerande yrken. Att inte vilja belasta sina kollegor men också känslan av att ingen annan kan göra ens jobb , är enligt Arbetsmiljöverkets rapport de vanligaste orsakerna till att man inte stannar hemma och vilar . Tänkte kolla runt hur pass sjuka ni är för att stanna hemma från jobbet.


Själv är jag nästan aldrig hemma trots att jag är sjuk. Nu är det förkylninsgtider och jag har skitont i halsen och har lite svårt att prata. Blir även anfådd ganska . Då är bästa tidpunkten att sjukanmäla sig – om du vill komma undan med det. Vi har alla gjort det: låtsats vara sjuka från skola eller jobb för att kunna ta det lugnt – eller festa.


Här är en ny undersökning som tagit fram bästa tillfällena att sjukanmäla sig om man vill komma undan med det så enkelt som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.