fredag 19 januari 2018

Råg korn

I en artikel i måndagens SvD får vi veta att ICA, i ett behjärtansvärt försök att lära barn de fyra sädesslagen, lyckats blanda ihop vete och korn. Ett jättebeklagligt misstag enlig ICA. Må så vara, men, handen på hjärtat, sitter grundskolekunskaperna kvar?


Kan du säkert skilja på vete, korn , havre och råg ? Råg (Secale cereale) är ett sädesslag som räknas till ett av de fyra sädesslagen.

Det är en art i familjen gräs i tribuset Triticeae, och är nära besläktad med korn och vete. Rågkorn används till mjöl, rågbrö rågöl, rågwhiskey, några olika sorters vodka, och till djurfoder. Kornen kan även ätas hela, antingen kokade, eller . Resultaten visar att gröt gjord på råg är överlägset bröd av siktat vete när det gäller att hålla mättnad länge.


Rågflingegröten ger till och med en högre mättnadskänsla under eftermiddagen, än när dagen börjar med brödfrukost. Dessutom är hela rågkorn tydliga . Vete, havre, råg och korn.

Våra fyra sädesslag som ger mycket näring och har många hälsofördelar. Läs mer om våra svenska sädesslag här! De vanligaste sädesslagen som odlas i Sverige är vete, korn , havre, råg och rågvete.


De hör till våra vanligaste och viktigaste råvaror för livsmedel och av detta blir det mjöl och foder till djur. Sverige framställer spannmål av EU-kvalitet – något som självklart inte kommer av sig självt. Vi använder modern odlingsteknik och . Havre och korn sänker kolesterolet men råg mättar bäst. Och vete kan faktiskt skydda mot diabetes typ 2. Vilket sädesslag är nyttigast? Råg förväxlas ibland med odlade arter av korn (Hordeum vulgare), men hos de senare är borsten på småaxen i axets nedre del längre än på de övre, vilket ger intryck av att alla borst slutar på ungefär samma höjd.


Råg kan också förväxlas med borstförsedda exemplar av vete (Triticum aestivum), men hos den senare sitter . Annika Ilmoni och Maria Skagerlind trasslade in sig rejält (bildligt talat) i de fyra svenska sädesslagen havre, råg , korn och vete i onsdagens morgonprogram. Hur ser man då skillnad på de olika sädesslagen? Se svaret i Maria Skagerlinds illustration i bildspelet ovan. Det som de körde fast i var bland annat .

Rågbröd till kvällsfikat tycks både kunna förebygga fetma och diabetes typ och dessutom höja humöret morgonen efter. I förhållande till RDI är produkten rikast på (Tiamin) . Hel råg är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Det är rikt på fiber och är en källa till magnesium, järn och zink.


Den som har en egen sädeskvarn kan man mala sitt eget fullkornsmjöl. Kokt hel råg kan ätas som ris. Gott att krydda med kummin, rosmarin och lagerblad. Om du vill baka med hel . Systematisk odling inleddes under medeltiden och idag är råg ett av våra mest omtyckta spannmål.


Rågbröd äts dagligen och en av nationalrätterna är en grötliknande efterrätt som kallas memma. Av den spannmålsmängd som livsmedelsindustrin använde var drygt hälften vete. Både råg och havre användes nästan lika mycket, bådas andel var ungefär en femtedel. Varenda smula av vete, korn eller råg skapar en autoimmun . Har just kommit på att jag inte tål vete, råg och korn. Men jag får nästa panik: det är student på G och jag kan inte äta NÅT känns det som.


Sen dess har jag med läkares hjälp försökt hitta . Rågkross är hela rågkorn som har klippts i bitar. Det behöver blötläggas eller kokas för att blandas i bröd. Rågflingor är rågkorn som har ångpreparerats och pressats. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn.


Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Gluten kan också finnas i till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.