fredag 19 januari 2018

Exempel på markanvändning

Börja med att läsa om Planering och markanvändning på SGUs webbplats och använd länkarna nedan som hjälp till uppgifterna. Fundera på vilka intressen beslutsfattare måste väga in vid nyttjande av naturresurser. Det kan till exempel vara: Naturresurser som kan vara av intresse för samhället till exempel grundvatten, . Informationen ska användas för bedömningar av till exempel markstabilitet, grundförhållanden, grundvattenförekomster, geologiska formationer med höga naturvärden, naturresurser som till exempel torv, naturgrus, berg lämpligt för krossning. Kunskap behövs hos planerare och beslutsfattare om hur denna information bör .

Statistiken ger en samlad beskrivning av hur marken i Sverige utnyttjas för olika ändamål och hur markutnyttjandet har förändrats över tid. Bland annat redovisas uppgifter om hur stora arealer mark som används för jordbruk, skogsbruk samt bebyggelse oc. Vill du få tillgång till hela artikeln? Nationalencyklopedin, markanvändning.


Indikatorn visar förändringar i utsläpp och eliminering av växthusgaser som direkt resultat av mänsklig markanvändning , förändrad markanvändning och skogsbruksverksamhet (LULUCF). Om utsläppen från denna sektor är positiva eller negativa beror på praxis när det gäller skogsplantering, avskogning, beskogning, . Europas ekonomier är beroende av naturresurser som till exempel råvaror och utrymme (markresurser). I färdplanen för ett resurseffektivt Europa nämns markanvändning och förvaltning av markresursen som en fråga av avgörande betydelse för att motverka ohållbara resurstrender.

Var odlas det mycket i Norden? Vilka olika exempel på markanvändning finns det i Norden? Beskriv vilken markanvändning som används mest i de olika Nordiska länderna. Vilken markanvändning kan du se där du bor?


Undersöker mikrobiologiska processer. Vid Göteborgs Universitet forskar vi om hur mycket växthusgaser som bildas i mark i samband med jord- och skogsbruk. Vi är intresserade av allt från de mikrobiologiska processer som bildar växthusgaser vilka påverkas av sin miljö, till exempel växternas rötter och odlingsåtgärder. Fastställda start- och sluttider, aktuell entreprenör och ansvarig arbetsledare ska även anges. Ledningsägare ansvarar för att gatorna har god framkomlighet och att vägarbeten är ut- märkta enligt gällande föreskrifter.


På samebysidorna publiceras även andra relevanta dokument som Sametinget har tillgång till. Det gäller till exempel information om riksintressen och eventuella tidigare skrivna markanvändningsredovisningar. För djupare och mer aktuell kunskap krävs kontakt med berörda samebyar.


Kontaktuppgifter till samebyarna. KM står för känslig markanvändning och betyder att marken kan användas för till exempel bostadsändamål. MKM betyder mindre känslig markanvändning och kan användas i exempelvis industriområden eller som täckning av en deponi. Vanligt förekommande är även platsspecifika värden som tas fram för den enskilda .

Kriktvärden för förorenad mark. För KM begränsar inte markkvaliteten valet av markanvändningen och grundvattnet skyddas. Exempel på känslig markanvändning är bostäder och parkmark.


PBL är allmänna platser såsom park, natur och lek men även kvarters- mark för friluftsområde samt idrott ingår i denna grupp. Markanvändningar enligt. Ett exempel på mål är God bebyggd miljö. Motivens variationsrikedom är ett unikt vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan den kontinuerliga bosättningen och markanvändningen , såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på kontinuerlig mänsklig bosättning under . Policyer för markanvändning och transporter kan också skapa goda förutsättningar för långsiktig tillväxt.


Därför måste lagstiftning som gäller markanvändning integreras. En del steg mot en samlad markanvändningssyn har tagits under senare tid. Lagen om hushållning med naturresurser i Sverige och förslaget om naturvårdsförvaltning och fredningslagen i Danmark kan framhållas som exempel.


Arbetet med hushållning med . För tillträde till kursen krävs kunskaper motsvarande kandidatexamen i något av huvudområdena geografi, biogeovetenskap, geovetenskap, miljövetenskap, kulturgeografi, samhällsplanering, ekonomisk historia, eller internationella relationer. Alternativt hp från Masterprogram i globalisering, miljö .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.