måndag 25 december 2017

Asp träd

Asp (Populus tremula) är ett snabbväxande träd i poppelsläktet, familjen videväxter. Det förekommer i tempererade Europa och österut till Kina och Japan, samt ett isolerat bestånd i Nordafrika, i Algeriet. Asp finns i hela Sverige upp till trädgränsen och är den enda arten i släktet som betraktas som naturligt förekommande i . Blomma: Han- och honblommor i skilda individer.


Hängefjäll rödbruna, fingerflikiga, flikar långhåriga.

Enskilda blommor små, utan hylle, i skållika höljen i hängefjällens bladveck. Om träd i Sverige - fakta om aspen (Populus tremula). Aspen – ett av våra äldsta träd.


Asp är ett av våra äldsta träd och finns i hela landet. De runda bladen med sina långa, platta skaft som nästan alltid är i rörelse har gett upphov till uttrycket darra som ett asplöv. Enligt gammal folktro var Jesu kors gjort av aspträ och aspen blev därför dömd att för alltid stå med skälvande, . Stammen är slät och grågrön, men kan som .

Foto Lennart Eriksson Gamla aspar är populära boträd för fåglar. I förgrunden en död asp , hemvist för insekter av allehanda slag. Klicka och se en stor bild).


Som andra ljusälskande träd , björk och tall, släpper aspen de nedre grenarna. Trädet tillhör poppelsläkten och gör som . En av våra första trädinvandrare efter istiden var aspen. Den har, som alla träd , en smart energikonstruktion och ett rikt inre liv.


Vår medlemstidning, Sveriges Natur, beskriver hur en asp funkar. Artikeln är den första i tidningens nya avdelning Naturens ABC. Vi berättar om naturens mysterier på ett . I dag finns det på sina håll gott om asp -sly och unga träd , medan det är ont om gamla och döda aspar. Den enda svenska representanten för poppelsläktet är aspen. Senare spricker stambasen upp i svartgrå skorpbark.


De skakande asp och asp bigtooth är medlemmar i vide familj av träd och njuta av ett stort geografiskt område, i synnerhet darrgräs asp , vilket har skillnaden av att växa från kust till kust över hela Nordamerika. Den skakande asp är det träd med de största distribution på kontinenten och en nära släkting till den europeiska . Här till vänster hittar du nedladdningsbara faktablad om våra vanligaste .

Då slutade det med att vi fällde träden ändå och fick sen springa runt och rycka skott i 2-somrar innan dom lugnade ned sig. Nu skulle jag ju vilja klara mig utan en massa rotskott. Vid en tidigare åkerkantsklippning fick jag problem med rotskott tom 15m in i åkern. En annan förklaring skulle vara att Kain slog ihjäl Abel med en asp.


Under asatiden var det istället ett heligt träd. En småländsk legend berättar att en kvinna som dömts till döden lovade att träden skulle bli vittnen till hennes oskuld. Sedan dess står asparna vid Alvesta med blodfärgade blad varje höst.


Man måste alltså vara noga med att få bort allt, ända in till veden. Typ från lårhöjd till brösthöjd. Det tar ett par år att suga ur all näring ur rötterna, så det inte blir ” miljoner” skott när man tar ner trädet. Vår första asp kapade vi bara, i mars.


Jag har fått lära mig att man helst ska lämna kvar ett träd eller två istället för att ta ner en hel aspdunge. Aspar ska (i teorin) skjuta färre skott då. Om det stämmer, så är det ju bra att grannen behåller några träd. Klipp ner skotten ett par gånger per år. De kommer att ge upp ganska snart, jag lovar!


De senaste åren har antalet asp minskat i vårt land. Ett stort bekymmer är att det finns så få bra lekmiljöer. I Värmlands län finns ett fåtal bra lekplatser i de större Vänermynnande åarna samt ett par i Glafsfjordssystemet. Fiske på dessa platser stör leken. Detta har medfört att fiske efter asp är förbjudet . Ordinära lövträ ädellövträd och exoter.


De ordinära lövträdslagen i Sverige utgörs i huvudsak av släktena björkar (Betula), asp (Populus) och alar (Alnus). Därtill tillkommer träd och buskar från pil- och videsläktet (Salix) samt rönnar och oxlar (Sorbus). Med hänsyn till dagens . Har läst att Asp som växer på mager mark kan ha ett rotsystem på m. Som dom flesta vet så sprider dom sig gärna med rot skott och det kan bli oändligt många nya små träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.