tisdag 26 december 2017

Rödfärg test

Vi anlitade ett oberoende testinstitut, SP SVERIGES TEKNISKA FORSKNINGSINSTITUT, för att testa och jämföra kvaliteten hos olika slamfärger. Weatherometer motsvarar tre års exponering av UV-ljus, värme och fukt, vilket är färgindustrins vedertagna testmetod för . Folksams årliga färgtest är ett test av utomhusfärgers förmåga att klara utomhusexponering och deras miljöprestanda. Se årets resultat i färgtestet.


Kollar man runt lite så inser man att Falu rödfärg är rejält mycket dyrare än många andra slamfärgstillverkares rödfärg.

Skillnad i kvalitet på slamfärg? Falurött - vilket fabrikat? Så du kan inte bara måla över vilken utomhusfärg som helst från Folksams tester. Bäst i test - Falu Rödfärg - Ialms ialms. Det måste vara slamfärg du målar över slamfärg som Falu Rödfärg är.


Annars måste du slipa trärent och börja om. Söker man på alternativ falu rödfärg kommer det inte upp mycket. Men läser man lite i forum på till exempel.

Trots att nästan två av tre färger inte klarade testet går utvecklingen åt rätt håll. När testet genomfördes för två år sedan fick bara två tester godkänt. Färgerna har testats i utomhus i Alnarp, Borås, Uppsala och Vindeln för att se hur färgerna klarar de påfrestningar som finns i olika delar av landet.


Folksam har under de två gångna åren genomfört sitt femte stora test av utomhusfärger. Soli Alcro Modern Oljefärg, Beckers Perfekt Täcklasyr, Teknos Tranemo Rödfärg , Alcro Fasad Täcklasyr, Beckers Tradition Rödfärg , Beckers Fasadfärg Easy, Rusta Oljefärg V, Kulturhantverkarna Linoljefärg Fasa. Det fanns två olika, Falu Rödfärg för 450:- för 10L och en annan färg som kallades för Svensk Rödfärg av Östgöta Färg AB för 160:- för 10L. Vilken skillnad tänkte jag!


I Folksams test enligt din länk så omnämns inte falu rödfärd som dålig tvärtom på enda stället det nämns. Stora Ensos Falu Rödfärg möglar mest i Folksams test. Däremot får Falu Rödfärg toppresultat vad gäller algpåväxt, krakelering och avflagning.


I testet finns en annan slamfärg me Glorisol rödfärg som får ett betydligt bättre resultat, men som klassas som tveksam och anmärkning på att den färgar av sig . Exteriör Alkyd emulsionsfärg. Faluns andra tillverkare av rödfärg är Falu Vapen. Det var fem herrar som började tillverka färg för träfasader som motade röta, därav moderbolagets namn Rötmotaverken. Samfärg, i folkmun mest kallad rödfärg på grund av det dominerande valet av röda kulörer, har stor utbredning och lång tradition.


Man kan lugnt säga att det är vårt lands vanligaste färg.

Benämningen slamfärg kommer sig av de grova pigment som blir kvar när man slammar naturliga jordpigment eller vittrade slaggrester. Håller med om varenda citerat ord. Sedan miljökraven växt sig starkare vad gäller färg så är Rödfärg kass. Alla ligger på sämst testresultat. De säger att det är ingen skillnad på Äkta Falu Rött och Östgöta rödfärg.


Då tar jag självklart den billigare. Jag har gjort ett bra underarbete som jag gjort de senaste åren, färgen flagnar och ramlar av, färgaffären skickar ut en kille och säger att mitt förarbete inte är bra nog, jag säger att jag har målat med . Om du köper Falu rödfärg så får du den riktiga slamfärg utan akryl i , dvs plast. Det verkar som Jula säljer äkta Falu rödfärg men köp inte färg som bara heter Rödfärg då den oftast innehåller plast. Den äkta Falu rödfärgen finns i två kulörer, en lite mörkare som innehåller. Försäkringsbolaget Folksam har i många år genomfört omfattande tester av de vanligaste utomhusfärgerna, från vanlig Falu rödfärg till avancerade.


Resultaten brukar vara förödande. Några av dem angreps av . FALUN Ingen av de testade färgerna från Falun får bra omdöme i ett stort test av utomhusfärger som redovisats i SVT:s Plus. Avråder från köp” Stefan Hjort på forskningsföretaget Swerea . SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har testat och jämfört kvaliteten hos olika slamfärger. Jag har noterat att priset fördubblats på Falu Rödfärg dom senaste åren, troligen pga att dom fick ensamrätten att benämna färgen för Falu Rödfärg och anser att varumärket är värt att betala för utan att dom ändrat på produkten, jag har precis målat färdigt mina (9st) byggnader med Falu Rödfärg men nu . Målade om vedboden förra året körde då på en billigare variant slamfärg.


I år var det egentligen meningen att huset skulle målas om men nu kom invändig renovering mellan så målningen får vänta tills nästa år. Men kör på Falu Vapen rödfärg. Den var den enda röd färg som blev godkänd i test.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.