onsdag 20 december 2017

Exempel på värderingar

Exempel på tillståndsvärderingar är kärlek, glädje, givande, hälsa med flera. Exempel på instrumentvärderingar är naturen, pengar, karriär, framgång med flera. Nedan följer en lista på ytterligare exempel på värderingar.


Det kan vara bra att fråga dig . Vilka av dessa är viktigast för dig?

Följande lista med värderingar som Steve Pavlina har skapat kommer hjälpa dig utveckla en tydligare bild av vad som är viktigast för dig i livet, som förklarat i artikeln Att leva sina värderingar. Skriv helt enkelt ut denna sida, markera de värderingar som tilltalar dig mest, och sortera sedan listan i prioritetsordning. Om renlighet är en värdering som är viktig för dig, kanske du kan vara nöjd med en till exempel , för att du ska slippa städa . Vilket betyg skulle du vilja ha, mellan och 10? Starka band och värderingar stärks på detta sätt.


Lär dem att det finns viktiga saker i livet som är värda att kämpa för och att man alltid ska försöka bättra sig. De borde veta att alla ord som yttras har en mening, till exempel bokstavligt eller bildligt.

Yttre motivationsfaktorer består av yttre belöningar som till exempel lön, status, eller möjligheten att undvika ett straff eller uppnå ett visst mål (inte mitt eget). Inre motivation består av de drivkrafter som får oss att utföra en aktivitet av egen fri vilja. En annan forskare, Dan Pink, talar om våra inre drivkrafter i form av Autonomy . För att ta ett personligt exempel då: Jag, egenföretagare som jobbar mycket då ämnet är något jag brinner för, kanske i dagsläget skulle kunna tänka mig att mina nära och kära skulle beskriva mig som en ”hårt arbetande”, ”driftig”, ” energisk” person som kanske egentligen ”skulle tagit mer tid till att roa sig” i . Det är moraliska eller etiska principer som vi anser vara viktiga och goda och som till exempel gäller förlåtelse, ärlighet, frihet, kärlek, respekt för livet och självbehärskning.


Våra värderingar påverkar därför vårt uppförande, våra prioriteringar och våra relationer och även hur vi fostrar våra barn. Om värderingar ska kunna kommuniceras måste de självklart definieras i ord. Men det kan inte stanna där. För att medarbetarna ska ha nytta av värderingarna måste de omvandlas till önskvärda och konkreta beteenden. Ett exempel : En arbetsplats med slapp möteskultur.


För sjätte året i rad kartlägger Sverigestudien svenska folkets värderingar. Man aGerar i linje med en värdering ändras också upple- velsen av de konsekvenser som handlingen ger upphov till. Det viktiga är att samhället i stort, och en majoritet av invånarna delar dessa värderingar. Värderingar skall inte förväxlas med åsikter utan skall ses som allmänna värdegrunder.


Några exempel på svenska värderingar kan vara: strävan efter jämlikhet, avsaknad av dödsstraff, tryck- och yttrandefrihet, . Den felaktiga trappan till tornet är ett annat exempel på hur våra kontaktpersoner ägnar tid åt usla bortförklaringar.

I det fallet har man hittat på att trappan måste handikappanpassas, men eftersom det inte är möjligt ska trappan och hela . Våra grundläggande värderingar formar vårt företagsklimat och vägleder oss när vi fattar beslut. De genomsyrar allt och håller samman vårt team. Men om vi tänker oss två olika sjuksköterskor som ger vård till samma patient i samma situation, påverkar deras personliga värderingar vården – och i så fall hur. Han tar som exempel en ambulanssjuksköterska som alltid värderar sina rättigheter högst och inte lyckas balansera detta mot patientens bästa.


FN har i sin vägledning om rätten till hälsa betonat vikten av godtagbarhet ( acceptability), att vården anpassas efter olika gruppers behov, till exempel barn, äldre, funktionshindrade och minoriteter, och att den är kulturellt godtagbar för olika grupper. Svårt uppfatta som könsdiskriminering. Exempel : beslutsam, engagera vänlig, intelligent, känslosam, positiv, social, sökande, trendig, tävlingsinriktad. I mitt liv har jag varit Ibland kan man behöva fundera ett tag över sina värderingar , så forcera inte fram dem utan tänk igenom dem i lugn och ro.


Det är den kombinationen som gör att dessa värderingar just blir sammantaget specifikt svenska. Det andra är den historiska och kulturella miljö i vilken dessa värderingar har etablerats. Om man börjar med det senare, kan till exempel hållningen till slaveri eller som i Norden, träldomen, tjäna som ett . Att vara medveten om värderingar gör Hjärnans fotograf mer kreativ Att vara medveten om värderingar hjälper oss också att omtolka situationer. Minns du några av omtolkningarna som vi har tagit upp i den här boken?


Eller Majkens skadade fot? Till exempel den hotfulla förändringsprocessen? Du kanske vill läsa Trines .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.