tisdag 26 december 2017

Övertagande av skogsfastighet

Inget speciellt krångel utan ett rent köp från min sidan utav mina föräldrars skogsfastighet. För mig låter detta väldigt dyrt. Skogsfastighet som gåva. Värderingsprincip vid övertagande.


Sälja eller överlåta en skogsfastighet.

Medelåldern hos landets skogsägare har ökat stadigt under de senaste åren och ligger idag på drygt år. Skatterättsligt blir det ett köp mellan närstående parter om det man betalar (inkl övertagande av befintliga lån) är minst lika stort som taxeringsvärdet för fastigheten. För köp av inventarierna och djuren gäller inga särskilda regler om köpets form.


För att överlåtelsen skall utgöra ett köp ur inkomstskattesynvinkel måste köpeskillingen vara lika med eller överstiga taxeringsvärdet för överlåtelseåret. I och med att taxeringsvärdena för skogsfastigheter har stigit kraftigt under de senaste decennierna måste man ofta upp i rejäla belopp för att överlåtelsen . I de flesta fall sker överlåtelsen som en gåva, detta eftersom den övertagande sällan kan betala för gården. Vid gåva tillämpas kontinuitetsprincipen, vilket betyder att mottagaren av gåvan övertar givarens ingångsvärde på fastigheten.

Förändringarna i skattelagstiftningen innebär att det nu finns möjlighet . Vid en sådan överlåtelse får den som tar över ofta en högre skuldpost, vilket gör att kapitalunderlaget påverkas negativt. Det gör att möjligheterna till kapitalbeskattning följaktligen blir mindre. Vid ett köp får man däremot ett högre räntefördelningsunderlag. Något man som övertagare bör vara uppmärksam . FRÅGA HejJag och min bror är håller på och sälja vår skogsfastighet , så jag undrar vad ingångsvärdet och reaskattenblir.


Redan tidigare var det möjligt att uppnå betydande besparingar genom omsorgsfull planering av överlåtelsen av en skogsfastighet i form av en gåva. Syftet med skattereformerna är att främja företagarmässigt skogsbruk och utöka . Det kräver en lantmäteriförrättning. Ju högre produktionsförmåga skogsmarken har desto mindre skogsområde kan bilda en fastighet. Vill man bilda en ny skogsfastighet bör den inte vara mindre än att den kan producera ca 2m3sk per år. Skattemässiga aspekter på generationsskiften av skogsfastigheter.


Fiscal aspects of ownership succession within forest properties. Nyckelord: generationsskifte, beskattning. Det finns två principer vid bedömning om en överlåtelse är köp eller gåva, det vill säga onerös.

Beräkningen av beloppet av överlåtelsevinsten på en skogsfastighet och fastställandet av skatten har följande särdrag: Till fastighetens. I en överlåtelse av denna typ förverkligas den delvisa skattefriheten så att man vid beräkningen av överlåtelsevinsten drar av minst procent av överlåtelsepriset. Vi förmedlar skogsfastigheter inom skogsvårdsföreningens verksamhetsområde.


Tack vare skogsvårdsföreningens lokalkännedom och skogliga kompetens kan vi erbjuda Er en heltäckande service från värdering till överlåtelse av skogsfastighet. Att sälja en skogsfastighet är en stor sak, det finns en mängd frågor som ofta . Gåva eller försäljning ? Tre barn, en vill överta skogsfastighet, de andra vill kompenseras med pengar. Tänkt värde vid försäljning ca: milj = mindre än ½ tax.


Det kan vara värt att ta hjälp inför överlåtelsen av en skogsfastighet. Bakbind inte den som tar över med en massa villkor som att man inte får belåna eller sälja fastigheten. En överlåtelse räknas som gåva när den nya ägaren betalar mindre än taxeringsvärdet.


Metod: För uppsatsen har vi valt en kvalitativ metod i form av personliga intervjuer med våra respondenter. Vår tanke var att fånga upp rådgivarnas kunskaper kring en överlåtelse av skogsfastighet och familjernas erfarenheter utifrån deras genomförda generationsskifte och utifrån dessa analysera svaren för . Pajulas svar är entydigt, eftersom det är omöjligt att besvara frågan direkt. Varje familj och varje situation är unik, säger Antti Pajula. I allmänhet finns det en överlåtande part, till exempel ett äkta par, och en övertagande part, oftast då parets barn.


Den som övertar en skogsfastighet via arv, gåva eller bodelning får överta förra ägarens periodiserings- och ex- pansionsfonder samt sparat ränteför- delningsbelopp. Har du virkesinkomster och gör skogsavdrag ska avdraget specificeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.