onsdag 20 december 2017

Att tänka på vid skogsköp

Att tänka på vid skogsköp. Om man är intresserad av att köpa en skogsfastighet så kommer man ju till den avgörande frågan, vad ska man betala för fastigheten? Helt enkelt göra en korrekt värdering. Inför vad som förmodligen är ett av ditt livs största affärer, köpet av en skogsfastighet, är det läge att lyssna på någon som har koll på både pengarna – och skogen.


Mäklaren berättar vad du bör tänka på innan köpet.

Går du i tankar på att köpa skog? Då vill vi ge dig några tips på vad bör du tänka på som ex läget, tillgängligheten, boniteten, skötseln, kvaliteten, åldersstrukturen och skogens restriktioner. Vår skogsexpert Johan Freij delar med sig av sina insikter och kunskaper.


Men innan du bestämmer dig gör din livskalkyl så att du . Listan kan göras mycket lång på saker man bör känna till innan man blir skogsägare. Det kan låta jobbigt, men när allt kommer kring är det ingen större skillnad mot den hemläxa man bör göra innan man investerar i något annat. Man investerar inte i ett dyrbart vin utan att känna till saker som årgång, distrikt och druva, eller . Jag undrar hur man räknar på skogsköp ?

FInns det några enkla formler att ta stöd av? Har ni något bra tips på litteratur man kan lära sig räkna på skogsaffärer och hur det är att vara skogsbrukare? Det finns många sätt att räkna på skogsköp och hur man gör kan t. En annan viktig sak att tänka på när man köper skog, menar Dag Nyström, är att man faktiskt blir företagare med allt vad det innebär. Det största felet många gör annars när de ska köpa skog är att man är för snål. Historiskt sett har priserna på skog aldrig sjunkit.


Nu vill ingen köpa för att virkespriserna är . Priserna anses höga för lantbruksfastigheter men idag kan du köpa mycket bra fastigheter på landsbyden för rimliga pengar. Särskilt boende kan bli mycket billigt om du slipper pendla långa avstånd. Det första man bör tänka på om man som privatperson köper en skogsfastighet är att man i och med köpet kommer att bli företagare i din egen näringsverksamhet dvs en enskild firma skattetekniskt. Det normala idag är nog också att man då både är enskild företagare samt löntagare och då blir man av . Carl-Johan råd till dig som går i köptankar är att ta god tid på dig att göra en ordentlig kalkyl kring vad fastigheten klarar av att bära i ränte- och amorteringskostnader.


Räkna på hur mycket skogen eventuellt kommer att belasta privatekonomin, tänk igenom affären noggrant, sätt ett pristak på vad du är beredd att betala – och . Den som vill köpa en skogsfastighet behöver tänka igenom vad hon eller han vill ha den till, och vilka långsiktiga mål man har med sitt ägande. Pensionsförsäkring, jakt, fiske, fritidsboende, långsiktig skatteplanering, eller emotionella skäl är några anledningar till att köpa skog. Ta kontakt med din bank i god tid för att diskutera dina köpplaner och hur du tänkt finansiera dem.

Besök fastigheten för att bilda dig en egen uppfattning om de virkesrika bestånden och bedöma andel röta, fastighetens tillväxt m. Ta hjälp av en sakkunnig om du är förstagångsköpare och saknar . Tips vid skogsköp och skogsägande. Här kan du läsa artiklar om vad som är bra att tänka på inför skogsköpet och andra råd kring skogsekonomi och skogsägande. Tror ni att banken kan tänka sig att . Hur ser du på skog som investering? Sedan har prisena varit rätt stabila.


Jag är själv och äger skog som en pensionsförsäkring. Vad är det viktigaste att tänka på inför skogsköpet ? Utan att förringa dessa faktorer fokuserar vi på det vi är bäst på – skogsekonomin. Vi försöker här beskriva några av de viktigaste ekonomiska faktorerna köparen skall tänka på inför ett skogsförvärv. Därför är det extra viktigt att känna sig trygg. För den som äger skog eller är på väg att köpa finns det en hel del saker att tänka på, skriver Skogsstyrelsen på sin hemsida.


Det handlar om både rättigheter, skyldigheter och hur planen för framtiden ser ut. Vid en närmare titt visar det sig att det är ganska mycket att tänka på och att sätta sig in i. Borde gå alldeles utmärkt att göra en sk fastighetsreglering, till ditt befintliga markinnehav gällande de lotter som grannen ev? Har skiftena dessutom egna. Ett tips om du känner dig osäker?


Kost ar säkert en slant, . Jag har ju ingen som helst borgen att lämna eller någon erfarenhet av skogsköp och avverkning. Vet du ingen du kunde slå dig ihop med då? För vi ska ha mamsellns kassakista öppnad – i den. Ge mig några dar att tänka. Ska vi säga att du funderar till på måndag?


Jacob nickade instämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.