tisdag 28 mars 2017

Cisterner regler

Regler om cisterner har funnits länge. MSB reglerar cisterner och rörledningar för brandfarlig vätska i särskilda föreskrifter. Där finns tekniska krav på själva objekten tillsammans med regler för hur, när och av vem de ska kontrolleras. Det är därför viktigt att veta vilka krav som ställs på en cistern för brandfarlig vätska och hur den ska skötas oavsett om du hyr eller äger din cistern.


Det finns ännu inga gemensamma EU- regler för cisterner för brandfarliga vätskor. Tro därför inte på den som påstår att en cistern är EU-godkän säger att den får användas i .

Vilka typer av cisterner gäller reglerna för? Knivsta kommun har tillsynsansvar för cisterner 1-kubikmeter. Tillsynen sker enligt Naturvårdsverkets föreskrifter. Därför finns det regler för hur ofta olika cisterner ska kontrolleras.


Bilaga Översikt, några regler om brandfarliga vätskor. Bilaga Beslut - Försiktighetsmått vid installation av cistern ovan mark i vattenskyddsområde. Syftet med kontrollen är att undersöka om cisternen är hel och tät och att all tillhörande utrustning fungerar. Du får bara använda cisternen om den kontrolleras och bedöms uppfylla kraven.


Besiktning av cistern och ägarens ansvar.

Alla cisterner ska kontrolleras efter tillverkning, vid installation och förändringar. Det är du som ägare som är ansvarig för att innehållet i cisternen lagras och hanteras korrekt. Med det menas att du som ägare också ska känna till de regler som följer med ägandet av en cistern. Denna information är en kort sammanfattning av gällande regler för cisterner i mark och cisterner ovan mark upp till moch som innehåller diesel, eldningsolja eller spillolja.


Mark, vatten, växter och djur skadas vid utsläpp . En cistern eller oljetank måste kontrolleras regelbundet. Den ska vara i ett bra skick så att den inte riskerar att läcka. Det är också viktigt att den placeras så att den inte förorenar mark eller vatten om den trots allt skulle läcka. Om en cistern skulle läcka kan mark, grundvatten och vattendrag skadas. Du som äger cisternen är . Myndigheten för samhällsskydd (MSB) och beredskap har tillsyn avseende hantering av brandfarlig vätska klass 2a, 2b och 3. I dessa regler finns även krav på övriga cisterner och brandfarliga produkter som inte regleras . För att motverka skador på vattentäkter finns det speciella regler för hantering av brandfarliga vätskor inom vattenskyddsområde.


Cisterner inom vattenskyddsområde. Bland annat ska ytor, där brandfarliga vätskor hanteras, utformas på ett sådant sätt att spill och läckage kan samlas in och tas om hand. Här hittar du de regler som gäller. Observera att andra föreskrifter . Det finns många olika slags cisterner i Sverige, exempelvis villacisterner, gårdscisterner eller lösa behållare.


Swedac ackrediterar de kontrollorganisationer som ska utföra besiktningen.

Bedömning vid ackreditering av kontrollorgan för . Genom europeiska konstruktionsstandarder införs nya regler för cisterner i Sverige. Det blir därför väsentligt att kunna köpa, leverera, konstruera, tillverka eller kontrollera cisterner enligt denna Eurokod och att anpassa detta till i övriga i Sverige gällande regelverk. Insikt i konstruktion och dimensionering av . Dessa föreskrifter tar bland annat upp vilka cisterner som reglerna gäller för, om de ska anmälas till tillsynsmyndigheten, hur cisterner ska kontrolleras och hur ofta cisterner ska . Kopia på besiktningsprotokoll ska sparas och kunna visas upp på begäran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.