FRII är en branschorganisation som genom kvalitetsarbete, kompetensutveckling , opinionsbildning samt stöd och råd i insamlingsfrågor vill öka förtroendet och förutsättningarna för insamling till goda ändamål. Koden kan du läsa mer om under kvalitetskoden. Oseriös insamling skadar förtroendet för seriösa insamlingsorganisationer som utför viktigt och seriöst arbete i Sverige och internationellt.
Om organisationen inte är . Allt fler vill ha del av de sju miljarder som skänks inom Sverige varje år.
För några år sedan var det 10—1 så det blir fler aktörer. Välgörenhet är en växande sektor och . Antalet oseriösa insamlingsorganisationer ser ut att öka. Fakta: FRII :s varningslista.
Frivilligorganisationernas insamlingsråds ( Frii ) varningslista blir allt längre. Listan består av organisationer som inte har 90-konto och därmed inte anses bedriva kontrollerad insamling. I vissa fall sker insamlingen på ett oansvarigt eller oetiskt sätt, enligt FRII , branschorgan för landets insamlingsorganisationer.
FRII varnar särskilt för Cancer och . Frii har också en varningslista på sin webbplats, där man avråder allmänheten från att ge till vad man betecknar som oseriösa insamlingsorganisationer. I nuläget finns det ett trettiotal på listan. Så många har det aldrig varit förut. De bedriver omfattande verksamhet över hela landet och ägnar sig ofta åt . FRlls varningslista försvinner. FRII drar tillbaka sin varníngslista för organisationer som inte är godkända av Svensk Insamlingskontroll.
Sedan årsskiftet finns den inte längre tilgänglig. Listan används på fel sätt och ger en falsk trygghet, säger Christine von Sydow, generalsekrete- rare på FRII , som varit med om att fatta . Hur vet man om pengarna verkligen når fram? Frågorna kan vara många när man överväger att stödja en organisation. Nedan finner du information om vad man bör tänka på innan man skänker pengar till välgörenhet.
De allra flesta stora seriösa organisationer har 90-konto och är medlemmar i FRII. Tvindrörelsen betraktas dessutom som en organisation med sektliknande drag. Men nu har listan plockats bort.
Humana Sverige finns dessutom med på Frii :s varningslista.
Följande organisatoner står på FRII ´s varningslista. Och FRII rekomenderar inte att man skänker pengar till någon av organisationerna. Grupp två, Ronahjälpen, Flimo.
GIK, är organisationer som inte har. I februari i år gick FRII ut med en svart lista — eller som man själv uttrycker det — varningslista på idag organisationer som inte följer reglerna för 90-konto. I sin lista varnar man allmänheten för att skänka pengar till organisationer som exempelvis Cancer- och Allergifonden, Svenska Smärtafonden, Fria . Nyckelordet i etisk insamling är respekt, öppenhet, trovärdighet och kvalitet.
För att motverka oseriös insamling avråder FRII allmänheten att skänka pengar till organisationer som saknar 90-konto. En uppdaterad varningslista finns på FRII :s hemsida. Andra som saknar 90-konto är Ronahjälpen, Flimo. Göteborgs Ishockeyklubb och IFHR.
Alla dessa samarbetar med Malmtex AB, som köper upp kläderna. I bland annat Stockholm och Alingsås har man .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.