torsdag 23 mars 2017

Var odlas det mycket i norden

Finlands åkerareal används som vall (en mark som odlas klöver och olika grässorter som sedan ska bli till djurfoder.) Island. Geografin är varierad med en mycket lång och veckad kuststräcka. Stora delar täcks av skog, och intensivt jordbruk bedrivs endast i de . Det har blivit dags för vårt första nordiska grannland på denna vår europeiska jordbruksstatistiska turné.


Vi vänder blickarna mot sydväst, över Öresun och hamnar i Danmark.

Följande jämförelsetal gäller för danskarna men de har ju en förmåga att uttrycka dem på sitt egna speciella räknesätt. I jämförelse med Spaniens är vår egen jordbrukssektor ganska blygsam, trots det faktum att ländernas landarealer inte skiljer sig alltför mycket. När det gäller markanvändningen är de stora skillnaderna framförallt att man i Spanien upptar en betydligt större andel av sin areal med korn, nästan en fjärdedel.


Fast det bästa klimatet i norden är danmark och skåne, där är jorden mycket kallkrik och finkornig. De ger ersättning så att det lönar sig att odla, de ger stöd till de som odlar och djurhåller ekologiskt. Länksamling med kartor över de nordiska länderna, som kan användas gratis.


Danmark är det minsta av de fem länderna i Norden. I och omkring huvudstaden Köpenhamn bor.

Vanligtvis odlas quinoa i Sydamerika. Den har ju också dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som ris har, säger David Appelgren. Så från svensk och eller nordisk horisont kanske inte klimatförändringen är så negativ egentligen, säger agronomen Hans Augustinsson. Nordens jordbruk kommer i det följande att behandlas växelvis utifrån båda. Den danske bonden på Själland eller den sydsvenske bonden i Skåne och Halland kan i varje fall om han odlar.


Oljeväxtodlingen domineras helt av rapsodlingen, höstraps är den vanligaste grödan. Oljeväxter är en bra förfrukt för höstvete, men tänk på att inte odla oljeväxter för ofta. Matpotatis och stärkelsepotatis. Sverige på grund av det höga löneläget.


Foto: Agneta Gustavsson. Dessa växer i ett svalt klimat med mycket ljus under växtsäsongen, vilket ger unika smakvariationer och hög kvalité. Här finns dock en stor potential att ytterligare exploatera genom att Norden har mycket bra förutsättningar för odling av högkvalitativa råvaror, hög teknisk och gastronomisk kompetens samt lång tradition på . Endast en procent av Island består av åkermark och trädgårdar.


Växtsäsongen på Island är mycket kort. Jordbruksproduktionen är därför i huvudsak baserad på djuruppfödning, eftersom odling av hö och andra foderväxter maximalt utnyttjar den sparsamt förekommande åkermarken. I dag provas linjer med betydligt bättre vinterhärdighet. Norge är bergigt med blomstrande dalar .

Vattenbrukets inverkan på miljön Vattenbruksaktiviteter med negativ miljöpåverkan är odling av fisk och kräftdjur som bygger på att foder tillförts. Man har satsat mycket på . På grund av klimatförutsätt ningarna i Norden så odlas det mycket rotfrukter, som tål kyla. I Persbo odlas Nordens egen passionsfrukt.


På Karl Jansson-gården finns Norrlands. Men hur kommer det sig att det odlas havtorn här i Persbo? När Christina och Anders avvecklat.


Grundlig research och mycket hårt arbete resulterade i att de beställde havtornsplantor från Lettland. I dag odlas mest spannmål, foderväxter, potatis, oljeväxter och sockerbetor. En viktig del i det svenska jordbruket är . Men det står mycket mera på spel än bara för Finlan för hela Nordens prestige, då man kastar bort det bästa kort man har på handen.


Jo, därför att här har vi ju ett lan Finlan som har gjort ett mycket litet minoritetsspråk till ett andra inhemskt språk och direkt gett Finland status att vara ett . Vi åt tidigare mycket råg och korn, men lite vete. Idag är vetet dock det vanligaste sädesslaget i de nordiska länderna. En kombination av intresse från konsumenterna och det .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.