fredag 31 mars 2017

Trær på tomtegrense

Du kan ha rett til felling av naboens trær gjennom naboloven. Hekk som erstatter gjerde, vil si hekk som står på tomtegrensen og tjener som skille mellom naboer. Disse reguleres av grannegjerdelova.


Trær , som ofte er grobunn for nabokrangler, reguleres av naboloven. Enhver har rett til å etablere hekk mot naboeiendom. Grannegjerdeloven angir din privatrettslige .

Naboens trær , med tilhørende bøss og nedfall, er et tema som aldri slutter å engasjere. Men hva sier loven om saken? Forholdet reguleres av naboloven ( granneloven), men det er viktig å huske at loven er deklaratorisk (dvs. fravikelig).


Dette fremgår av lovens § der det fremgår at loven kun gjelder . Skygger naboens tre for sola? Her er regelen du bør kunne. Ei vennine har et hus som grense til en skog.


Hun ønsker naturligvis at disse trærne skulle vært fjernet.

Hun har bodd på stedet i år og skogeieren veit veldig godt hva hun ønsker . Gjennomgangen av nabolovens bestemmelser og forarbeidene til denne loven viser en samlet forståelse av hvordan loven er tenkt å fungere. En gjennomgang av domsavsigelser om trær viser at domstolene i . Felling av trær på naboeiendommen er en stadig aktuell problemstilling. I denne artikkelen tar vi opp en del forhold det kan være greit å være klar over knyttet til felling av trær. Hvem som egentlig eier trærne vet jeg ikke.


En ting er hvis han er enig og vi . Om naboens tre er over ni meter høyt og står nærmere din tomt enn tre meter, kan du kreve å få det fjernet - om treet skygger for sola eller er til særlig ulempe for deg. Det er høytid for nabokrangler. Er treet tre meter innenfor tomtegrensen kan det være tre meter høyt. Hvis du har treet en meter fra tomtegrensen , og det er over tre meter høyt, da rammes du av bestemmelsen som sier at det er høyt nok til at naboen skal kunne krangle om det. Stikker greiner og rot fra naboens tre over på din eiendom kan . Hvis det ikke er en grensehekk så er det samme regel som ved planting av trær.


Nabo som ikke vil felle trær - Anonymforum. Fjerne tre som står halvveis innpå to eiendommer. Nabo og tomtegrense : De vil hugge ned trær på.


Hva gjør jeg når naboen tar seg til rette på min. Er det til stor nok ulempe for deg, kan du kreve nabotreet fjernet.

Det samme gjelder for hekker som er over to meter høye. Men ifølge advokat i Huseiernes Landsforbun Anders Leisner, er ikke naboloven . Naboer kan følgelig ha svært ulike interesser når det gjelder plassering og høyde på trær og busker. Naboloven har derfor en del . Vi ønsker nå å felle disse da vi skal igang med et byggeprosjekt og disse er i veien for strøm osv.


Den som eier tomta, står i utgangspunktet fritt til å råde over denne slik den selv ønsker, innenfor de grenser som fremgår av plan- og bygningsloven. Nok ett rettsområde der følelser settes i sving! Tar naboens trær eller busker mesteparten av solen fra dere i sommerhalvåret? Få ting synes å kunne skape så mye ubehag mellom naboer som røtter og grener som kommer inn fra naboens eiendom, eller trær og busker på naboens eiendom som tar bort lys . De klassiske nabokonfliktene om trær handler om høyden på trærne , og om de kan kreves hugget fordi de skygger for sol eller utsikt. Grannelovas generelle bestemmelser om hva som er akseptabelt i et naboforhol gjelder også når det oppstår strid om trær på nabotomter.


I tillegg sier grannelovas §noe . Her får du tips til hva du kan og ikke kan gjøre, det beste tipset er å innlede en dialog med naboen og ikke ta sagen i egne hender! Så lenge trærne står på deres tomt, så er det fint lite han får gjort med det. Avstand fra tomtegrensa regnes sikkert vannrett (i følge kartet) men du kan godt prøve deg med å måle langs bakken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.